Je to tady. Samsung včera vypálil rybník konkurenci. Uvedl nové produkty, překvapil a vypustil jednu zásadní novinku pro náš trh


Samsung měl ve středu již tradiční tiskovou konferenci kde uváděl nová zařízení pro poslední kvartální měsíce. Uvedl hned několik novinek, kterým se budeme věnovat pro lepší přehlednost v samostatných článcích.

Samsung Galaxy FOLD 3 5G:

Již třetí generace ohebného zařízení se nese v duchu vylepšování a nutné dávky reparátů z generací minulých. A že toho bylo v opravě. Začneme trochu netypicky od vlastností, které nabízí letošní třetí generace oproti té loňské.

Ochrana IP

Ano, Samsung jasně stanovil že i ohebný telefon může splňovat jistou míru ochrany. Bohužel, pokud čekáte IP68 a apod, nebo MIL-STD810 G, tak jste na špatné adrese. Zde Samsung použil stejnou ochranu u obou ohebných telefonů stejnou ochranu a to IPx8, tedy ochranu proti vodě. Telefon může být ponořen do hloubky 1 m po dobu až 30 min, což se nám zdá nejen velmi praktické, ale působivé z pohledu, jak Samsung natolik věří své technologii natolik, že je ochoten podstoupit i zkoušky nutné pro tuto certifikaci.

Selfie pod displejem:

No tady šlápnul Samsung trochu vedle a konkurenční Xiaomi, které uvedlo Mi Mix 4 jen o den dříve jen opět na koni. Bohužel tak Samsung trochu podcenil technologii, a nebo, není s vývojem ještě tak daleko jako právě Xiaomi. Samsungu se bohužel podařilo vměstnat pod displej pouze 4 Mpx snímač, zatímco Xiaomi tam schovalo 20 Mpx kamerku.

Velká změna se odehrála u vnitřního skládacího displeje, který je až o 80 % odolnější vůči poškrábání, než loňského modelu. Displej podporuje dotykové pero S Pen, ovšem protože stylus komunikuje s dotykovou vrstvou Wacom na jiné frekvenci, došlo i k premiéře nového stylusu. Ve skutečnosti jsou dotyková pera hned dvě, pasivní (známé např. z Galaxy S21 Ultra) či aktivní, které dobijete přes USB-C, má přepínač mezi Z Fold3 a dalšími Samsungy, a podporuje i různá bezdotyková gesta.

Samsung Galaxy Z FLIP 3 5G:

Zatímco co FOLD 3 má displej určen spíše pro produktivitu a následnou zábavu, Z FLIP 3 je předurčen spíše jako stylovka třeba do dámských rukou. Jde totiž o podstatně kompaktnější tělo, které nyní hranatější než předchůdce, a navíc dostal krycí sklo Victus a také větší vnější displej, který rozhodně dává větší smysl.

I pro véčko platí zvýšená odolnost IPx8, s podporou dotykového pera se však již nepočítá. V průstřelu vnitřního panelu je umístěna 10 Mpx selfie, vedle vnějšího displeje máte k dispozici hlavní 12Mpx senzor a 12Mpx širokoúhlá čočka.

Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch 4 a Watch 4 Classic:

Tyto chytré hodinky z dílny jihokorejského výrobce netřeba představovat, stejně jako systém WearOS od Googlu. U hodinek se jedná o 4. generaci, která posouvá laťku o kousek výš oproti loňské generaci. U systému WearOS je to jiná. Google se sytému dlouho nevěnoval a neposkytoval mu potřebnou péči, vývojáři zase tolik kýžené aplikace. Za minulý rok vyšly pouze 4 produkty postavené na tomto systému. Partnerství Samsungu s Googlem přináší spoustu novinek ovšem to nejdůležitější je podpora plateb Google Pay přes hodinky. Google 27.8. oficiálně spouští na více 13 trzích včetně ČR placení pomocí chytrých hodinek. Jelikož placení přes Samsung Pay se u nás dle vyjádření asi hned tak nedočkáme, měli bychom jásat nad touto zprávou.

Sluchátka Galaxy Buds 2:

Poslední z řady představených novinek. Pokud nevíte, kam tyto pecková sluchátka zařadit tak vezte, že nejste jediní. Samsung je řadí mezi Buds + a Buds Pro. Jednoduše se jedná o nástupce pecek Buds+. Klasické pecky od Samsungu, který má doplnit portfólium jihokorejského výrobce

Jednotlivé produkty si podrobněji rozebreme ve víkendových článcích.

Představení jednotlivých novinek v kostce: