Město Pardubice plánuje v Tyršových sadech úpravy za několik miliónů korun


V příštím roce, tedy v roce 2025 to bude již 10 let od rozsáhlé revitalizace Tyršových sadů v Pardubicích. Město již nyní započalo práce na dalších možných změnách v tomto nádherném a rozmanitém parku v centru Pardubic.

Nové záhony a stromy, obnova chodníků, mobiliáře, laviček i hřiště. Pardubice chystají další úpravu Tyršových sadů za několik milionů korun. Jeden z nejkrásnějších parků ve městě má za sebou rozsáhlou revitalizaci, která skončila v roce 2015. A právě po deseti letech, tedy příští rok, chce magistrát začít s další rozsáhlejší obnovou.

„Když budou mít Tyršovy sady v nové podobě deset let, zasloužily by si obnovu. Park jsme prošli, sepsali si podněty. Sejde se velká pracovní skupina, která připraví financování a harmonogram prací,“ řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO) pro Český rozhlas Pardubice. Podle ní sady vypadají i skoro po dekádě od revitalizace pěkně a slouží dobře k rekreaci. Při bližším zkoumání se ale ukazuje, že potřebují obnovit lavičky, záhony nebo cestní síť. „Také dětská hřiště budou potřebovat opravit. Některé prvky jsou dost poničené, je otázka, jestli tam budeme vracet ty samé, nebo tam dáme nový prvek,“ dodala Klčová.

Na cestách vznikají po deštích v některých místech kaluže. Mlat se místy z cest vyplavuje a vznikají v nich rýhy. Nepomáhá už běžné dosypávání a válcování. Cesty potřebují důkladnější regeneraci, uvedla Jitka Češková pro Český rozhlas Pardubice, která má na starosti údržbu zeleně v krajském městě. „Je potřeba řešit stav trvalkových záhonů a okrasných travin. V místech, kde jsou ve stínu pod stromy, se jim nedaří. Je potřeba se zamyslet nad druhovou skladbou, dát tam něco jiného nebo záhony v tom místě zrušit,“ dodala Češková.

V dobrém stavu jsou trávníky, jsou navržené, aby se na nich dalo odpočívat či si hrát, pravidelně se sekají a dostává se jim patřičné péče, aby byly zelené a husté. Na lavičkách není podle Češkové moc závad, ale při bližším pohledu jsou porostlé lišejníkem a mechem a mají šedou patinu, takže vypadají zašle. “To byl záměr architekta, je otázka, jak přistoupit k obnově mobiliáře. Bude se muset zvolit technologie, jak to čistit,” dodala Češková.

Stromů je podle vedoucího divize péče o zeleň Služeb města Pardubic Vlastislava Šandy v Tyršových sadech dostatek. Pouze vzadu na promenádě byla skupinka bříz, kterou chtěli aktivisté zachovat, a stromy později uhynuly. „Jsou to krátkověké stromy, tak odešly, místo vypadá nedodělaně, je možnost tam nějaké jiné druhy dosadit,“ řekl Šanda.

Tyršovy sady byly založeny v roce 1931 jako zázemí pro Výstavu tělovýchovy a sportu. Po válce začal park chátrat. Rozsáhlejší rekonstrukce se uskutečnily v 80. letech. Studie na obnovu parku vznikla v roce 2002. Revitalizaci zahájilo město v roce 2011, stavební firma ale odstoupila od smlouvy a práce přerušila. Po mnohých průtazích si další firma převzala sady v roce 2014 a dokončila je s několikaměsíčním zpožděním v říjnu 2015. Náklady byly s 105 milionů korun.

zdroje: Český rozhlas,ČTK